Kinesio-taping of medical taping is een uit Japan afkomstige techniek van tapen waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale, rekbare, tape. Deze manier van tapen is in de jaren 90 van de vorige eeuw overgewaaid naar Europa en daar ingezet voor de behandeling van blessures.

Wanneer de tape op de juiste manier wordt aangebracht tilt het de opperhuid op. Hierdoor komt een betere doorbloeding opgang met het gunstige effect dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden aangevoerd.  Door het oplichten (lift) van de opperhuid en het krimpen (shrink) van de tape komt er ook minder druk op de zenuwen waardoor de pijn vermindert of zelfs geheel verdwijnt.

Doordat de tape rekbaar is worden spieren en banden ondersteund in hun bewegingen wat het herstel bevordert. De tape voelt aan als een tweede huid en kan dagen blijven zitten wat eigenlijk overeenkomt met een 24-uurs behandeling van het lichaam. De tape hecht goed aan de huid ook wanner de tape nat wordt. Kinesio-tape is te gebruiken voor schouder- en nekklachten, te lage of te hoge spierspanning, pijnbehandeling, behandeling van blauwe plekken, lichaamshouding, achillespeesblessures, tennis- en golfelleboog, menstruatiepijn, etc.